Namazın fazileti hakkında hadisler
- 826
Peygamber (Ona Allah’ın salavatı ve selamı olsun) şöyle buyurmuştur:
“Eğer siz günah işlemeseydiniz, Allah, günah işleyen, sonra Allah’tan bağışlanma dileyen ve Allah’ın da onları bağışladığı bir kavim getirirdi.”
Bu hadisin anlamı nedir?
Allah Azze ve Celle, Kur’an-ı Kerim’de insanı “en güzel şekilde” yarattığını bildirmiştir. O, insanı masum (günahsız) melekler gibi yaratmamıştır. O melekler ki, Allah’a asla isyan etmezler ve sadece O’nun emrettiğini yerine getirirler.
Aksine, Allah insanı akıl sahibi, nefsi ve arzuları olan, seçim yapabilen bir varlık olarak yaratmıştır. İnsan, bu özelliklerin arasında – Allah’ın ona verdiği imkanlarla – yaşar ve bu durum onu Allah’a itaate yöneltmelidir.
Ama bu itaat, masumluk çerçevesinde değildir. Çünkü bu hadisin de gösterdiği gibi, insan masum değildir. Yani Rabbimiz kullarının hiç günah işlememesini istemiyor, Onun (Allahın) kazasına engel olacak kimse yoktur. O, insanların günah işlediklerinde tövbe etmelerini ve O’ndan bağışlanma dilemelerini istiyor.
Eğer insanlar hiç günah işlemeseydi, Allah onları yok eder ve yerine günah işleyip sonra af dileyen bir kavim getirirdi.
Bu hadis günaha teşvik etmez! Aksine, insanı günah işlediğinde istiğfar etmeye (bağışlanma istemeye) teşvik eder.
Şeyh el-Elbânî
https://youtu.be/4LHWUi7Syf8?si=_YpKiSTDyj-0RCBS